Pressupostos participatius

Arran d’una conversa antiga d’aquest bloc, fa molt de temps que volia escriure un post sobre participació ciutadana i pressupostos participatius.

Hi ha moltes perspectives per aproximar-nos a la participació ciutadana. A nivell general podem trobar aquella que li dóna un sentit de “ser partícip de…”, és a dir, rebre prestacions i disposar de serveis i aquella consistent en “prendre part en…”, que es refereix a la capacitat col•lectiva per promoure iniciatives de dinamització de la vida social.

És aquesta segona concepció en la que podríem emmarcar els pressupostos participatius, que no és més que el mecanisme que permet als ciutadans i ciutadanes influir o directament decidir sobre una part dels pressupostos públics.

Això, que pareix impossible al nostre poble, on fins fa ben poc de temps ni tan sols hi havia comissions, està desenvolupant-se d’una forma cada vegada més consolidada a pobles del nostre voltant, com per exemple Benlloch, dins del seu procés d’Agenda 21 Local. Podeu trobar més informació en la següent adreça: http://a21benlloch.blogia.com/

Ara jo em pregunte… És factible trobar al nostre poble mecanismes que permeten una major participació ciutadana en la presa de decisions públiques? Poden garantir aquests mecanismes uns processos que donen lloc a una participació plural, informada i amb un component deliberatiu? S’arribaria a decisions per aquesta via significativament diferents a les actuals? Per on comencem?

Grisela Soto

Anuncis

~ per labotalaria a febrer 11, 2010.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: