Evolució de l’atur enregistrat a Borriol (2007-2010)

Evolucion  de los datos de parados para el Municipio de BORRIOL hasta FEBRERO del 2010.

Les xifres són ben clares: l’atur a Borriol s’ha multiplicat per quatre en 3 anys, aquesta és, entre d’altres, la conseqüència més visible de la crisi al nostre poble, on a febrer de 2010, el nombre de persones aturades ascendia a 458.

Si bé és cert que les competències respecte a l’ocupació recauen en el govern autonòmic (SERVEF), què podria fer-se des de l’àmbit municipal per fomentar l’ocupació? És suficient amb el taller d’ocupació del SERVEF que actualment es desenvolupa? Existeixen altres instruments? I l’autoocupació? Es podria fer alguna cosa per afavorir els emprenedors i emprenedores de forma que dinamitzaren l’economia local?Podríen funcionar fórmules d’economia social (cooperatives, etc.) en aquestos temps?

Grisela Soto

Anuncis

~ per labotalaria a Març 12, 2010.

Una resposta to “Evolució de l’atur enregistrat a Borriol (2007-2010)”

  1. Grisela m’ha agradat molt la gràfica que ens has penjat, ja que resumeix molt bé la situació de l’atur, amb dades objectives. Hem de dir que la fallida industrial municipal ha estat eloqüent: les dos principals fàbriques de rajoles, Porcelanatto i Leoni, han tancat en pocs anys. Crec que ha estat un crack del sector en tota regla al nostre municipi, ja que abans apareixíem en el mapa geogràfic de la distribució de les manisetes (bàsicament la Plana i l’Alcalatén), però ara desapareix tota mostra de producció industrial al nostre terme. Caldria enllaçar aquesta situació amb la crisi de la indústria espardenyera que es va produir a les darreries dels vuitanta, que provocà també la fallida d’emporis locals del sector com Sala, Castañer, Alas, Valls (Paleta), etc. amb una aportació significativa de l’economia submergida a les rendes familiars borriolenques, sobretot de caràcter femení.

    Pel que comentes del SERVEF, pense que és prou inútil en l’actualitat, almenys en part. Ho dic perquè s’amaguen moltes dades estadístiques que, sovint, el que pretenen és contribuir a un rentat de cara del govern de torn (tant PP com PSOE). D’aturats hi ha prou més dels que ens diuen, perquè hi ha gent amb contractes de formació o que estan fent cursets que no computen com a tals. Després, tots sabem que els cursos de formació realment, en molts casos, no serveixen per a la reinserció laboral dels aturats. És un poc la filosofia del caràcter mediterrani tan característic en què prima la imatge sobre el contingut, la forma sobre l’efectivitat. Has apuntat un altre tema molt interessant, al voltant de fórmules alternatives de dinamització local, però crec que els polítcs d’este poble, a l’igual que els del país i de la nostra autonomia no s’enteren ni tenen ganes de fer-ho. Potser el que afirmes del cooperativisme podria ajudar a resoldre molts aspectes de la crisi, però no crec que estiguen per la labor, ja que com diuen els castellans, “por la perra baila el perro”, l’individualisme triomfa i, qui perd sempre, és l’humil treballador assalariat, el qual, paradoxalment acaba votant en contra dels seus interessos en els comicis electorals. Món de mones!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: